Motorikvejlederuddannelsen
Som motorikvejleder bliver du uddannet til at kunne vejlede andre, kollegaerne, pårørende, mennesker med grundmotoriske vanskeligheder osv.
Du bliver undervist i at lave en grundmotorisk afklaring og på baggrund af denne, gøre sansemotoriske tiltag, for at imødekomme evt. problemstillinger.
Du undervises i at børns primære udviklingsstrategi er leg, og vi arbejder med begrebet grundleg, som afsæt til sansemotoriske tiltag.
Som motorikvejleder får du viden om og indsigt i:
- teorien om grundleg og grundmotorik.
- samspillet mellem sansning, hjerne og krop.
- børnekroppen i den moderne kultur og de miljøer vi tilbyder børn at udvikle sig i.
- målrettet at arbejde med de styrkede læreplaner til gavn for børns sansemotoriske, psykosociale og sproglige udvikling.
- at udarbejde grundmotoriske afklaringer.
- at planlægge og udføre sansemotoriske tiltag for at imødegå en almen understimulering, midlertidige problemstillinger eller arousal (vågenheds) problematikker.
- at arbejde med børns leg, at give plads til leg og indrette legeplads ude og inde.
- rytmers betydning for indlæring, samt brugen af rytme og tid som pædagogisk værktøj.
Ovenstående er udpluk fra kursets indhold.
Undervisningen skifter imellem teori, praktiske øvelser, gruppearbejde og opgaver, som skal løses ud fra egen praksisudøvelse i tiden mellem kursusgangene.
Kursusforløbet tilrettelægges som et refleksivt læringsforløb. Dette betyder, at kursisterne skal reflektere over deres daglige arbejde, idet den nye viden skærper det pædagogiske blik. De opnåede erfaringer anvender vi løbende i undervisningen. Målet er, at den nye viden og kunnen indarbejdes løbende i den enkeltes hverdagspraksis. Samtidig får vi eksempler til brug i undervisningen, som ikke er tænkte scenarier, men relevante for den enkelte kursist.
Historisk rids
Vends motorik og naturskole tilbyder som de eneste i landet uddannelse til motorikvejleder.
En motorikvejleder bliver grundigt indført i modellen om grundmotorik, grundlege og færdigheder.
Modellen blev udviklet af læge Bente Pedersen og bevægelseskonsulent Anne Brodersen i perioden fra 1983 til 1985. Siden har modellen levet et aktivt liv. Den beriges og videreudvikles fortsat ved erfaringerne fra de mange børn og kursister, som hele tiden giver stof til eftertanke. Ligesom der fortsat generes ny viden på området, som vi naturligvis forholder modellen til.
Aktuelt er Anne og Mads Brodersen, sammen med kompetente fagfok på området, ved at omskrive grundbogen for modellen: Grundmotorik.
Vi har uddannet motorikvejledere i over 30 år.
For år tilbage kaldte vi vores kursister motorikpædagoger. Men da mange andre faggrupper end pædagoger kom på vores kurser, blev denne betegnelse misvisende. Derfor skabte vi betegnelsen motorikvejleder. Betegnelsen er efterhånden blevet kendt, og vi er glade for de mange tilbagemeldinger om, at motorikvejlederne gør en forskel rundt i landet.
Hjertet i modellen har været det samme gennem alle år: